Dişlerinizin konumlarını düzeltmek ve fonksiyonel bir kapanış sağlayabilmesi için, çenelerin destekleyici kemikleri doğru pozisyonda olmalıdır. Aksi takdirde, sadece ortodontik tedavi kapanış ilişkisini düzeltmekte yeterli olmayacaktır. Bu durumda çeneleri ideal konumlarına getirmek için cerrahi tedavi uygulanabilir ve böylelikle dişlerin doğru kapanışı sağlanabilir.
- Çene cerrahisine ihtiyaç duyuyorsam, aynı zamanda neden ortodontik tedaviye gereksinim duyuyorum?
Çenelerin doğru pozisyona getirildiğinde, dişlerinin de ameliyat sonrası doğru ilişkiyi sağlayacak şekilde konumlarının ayarlanması gerekmektedir.
- Ağrı hissedecek miyim?
Aparey ağzına uyumlandıktan sonraki 3-5 gün boyunca ağrı olması normaldir. İhtiyaç duyduğunuz takdirde, baş ağrısı gibi sebeplerle gündelik hayatta kullandığın ağrı kesicilerden faydalanabilirsiniz(Kullanmadan önce ilacın kullanım kılavuzunu okuyunuz). Kullandığınız apareye bağlı olarak ağrı hissettiğin belli bir bölge varsa, mümkün olan en kısa zamanda telefonla arayarak ortodontistinizden randevu almalısınız. Mümkünse apareyi kullanmayı bırakmayınız. Aksi takdirde apareyi kullanmaya başladığınız zaman yeniden 3-5 gün süre ile rahatsızlık hissi oluşabilir.
- Ne tür apareyler kullanmam gerekecek?
Sabit braket ve teller, dişlerin en uygun şekilde konumlanmasına yardımcı olacağından ameliyat öncesi kullanılırlar.
- Teller cerrahi operasyonun hemen öncesinde çıkartılırlar mı?
Hayır, teller ameliyat esnasında ve sonrasında bir süre ağzında kalacaktır. Ameliyat sırasında cerrahın çeneleri doğru olarak konumlandırmasına yardımcı olurlar. Ayrıca ameliyat sonrası, ortodontistin elastik aracılığıyla dişlerin kapanış ilişkisini sağlamasın katkıda bulunurlar.
- Diş fırçalarken nelere dikkat etmeliyim?
Flor içerikli diş macunları kullanarak günde 3 defa iyi bir şekilde dişlerini fırçalamanız gerekmektedir. Mümkünse yanında diş fırçası ve macun taşımalısınız ve öğle yemeğinden sonra da dişlerinizi fırçalamalısınız. Ayrıca kullanmadığınız apareyi de tellerinize zarar gelmeyecek şekilde nazikçe fırçalamanız gerekmektedir. Flor içerikli ağız gargarası da dişler fırçalandıktan sonra gece yatmadan hemen önce kullanılabilir. Dişlerinize ve apareyinize yeterli özeni göstermezseniz dişlerinizde kalıcı hasarlar oluşabilir.
- Operasyon nasıl yapılacak?
Operasyon genellikle ağız içinden yapılmaktadır.
- Çenelerim ameliyattan sonra birbirine bağlanacak mı?
Daha önceki yıllarda hastaların çeneleri ameliyattan sonra 6-8 hafta boyunca birbirine bağlanırdı. Ancak günümüzde bu yöntem çok nadir uygulanmakta, onun yerine kesi bölgelerini birbirlerine tutturmak için küçük metal plaklardan ve vidalardan yararlanılmaktadır. Ameliyat sonrası doktorunuz düzgün iyileşmenizi sağlamak için bir süre tellerinize lastik takabilir.
- Ameliyattan sonra ne kadar hastanede kalacağım?
Bu süre değişiklik gösterebilmekle birlikte, genellikle 2-5 gün arasındadır.
- Diş hekimimi görmeme gerek olacak mı?
Evet. Normalde kontrol ve diğer tedaviler amacıyla gittiğin diş hekimini ortodontik tedavin esnasında da görmen çürük kontrolünüz için önemlidir. İhtiyaç dahlinde ortodontistiniz sizi yönlendirecektir.
- Normal bir şekilde yemek yiyebilir miyim?
Evet, cerrahi operasyona kadar normal bir şekilde yiyebileceksiniz. Ancak tedavinin en kısa zamanda, iyi bir şekilde sonuçlanması için dişlerinizin ve tellerinizin temizliğine özen göstermeniz gerekmektedir. Her ikisinde de meydana gelebilecek hasarları engellemek için aşağıdaki yiyecek maddelerinden kaçınmanız gerekmektedir:
1. Şekerlemeler, şekerli sakızlar, çikolatalı gofretler vb.
2. Diyet içecekleri de içeren her tür asitli içecek ve aşırı miktarda meyve suyu
3. Elma kabuklu ekmek gibi braketlerinize zarar verebilecek sert yiyecekler
- Ameliyattan sonra yan etkiler olacak mı?
Operasyon sonrası bir miktar şişlik ve morarma olacaktır Ancak ilk 2-3 hafta sonrasında bu etkiler hızlıca azalmaya başlayacaktır Alt çeneyi ilgilendiren ameliyatların sonrasında birkaç haftadan aya kadar değişen sürelerde alt dudakta uyuşukluk olması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
- Ameliyattan sonra farklı görünecek miyim?
Oldukça farklı görüneceksiniz. Değişikliğin ne kadar olacağı ise, çenelerinin ne kadar hareket ettireceğine bağlı olarak değişmektedir. Bu konu hakkında ortodontist/çene cerrahından daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Tüm tedavi ne kadar sürecek?
Bu süre genellikle 12-36 ay olmakla birlikte probleminizin ne kadar ileri olduğuna göre değişebilmektedir.
- Diş hekimimi rutin olarak ziyaret etmem gerekli mi?
Evet. Normalde kontrol ve diğer tedaviler amacıyla gittiğin diş hekimini ortodontik tedavin esnasında da görmen çürük kontrolünüz için önemlidir. İhtiyaç dahlinde ortodontistiniz sizi yönlendirecektir.