Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen aygıtlardır.
Basit diş hareketleri, çene darlıkları, kötü alışkanlıkların önlenmesi,
yer tutucu, sabit tedavi sonrası pekiştirme tedavisi amacıyla kullanılırlar.
- Ağrı Duyacak mıyım?
Aparey uyumlamasının yapıldığı ilk 3-5 gün içerisinde hassasiyetin olabilir. İhtiyaç duyduğunuz takdirde, baş ağrısı gibi sebeplerle gündelik hayatta kullandığın ağrı kesicilerden faydalanabilirsiniz(Kullanmadan önce ilacın kullanım kılavuzunu okuyunuz). Aparey kullanımına bağlı belirli bir bölgede kızarıklık oluşursa, geçiktirmeden ortodontistine danışmalısınız. Mümkünse bu süre içerisinde apareyi kullanmaya devam etmelisiniz, aksi takdirde ilk 3-5 gün hissettiğiniz huzursuzluğu, apareyi tekrar takmaya başladığınızda yeniden hissedeceksiniz.
- Beni başka ne şekilde etkileyebilir?
Konuşmanız ilk başlarda bir miktar farklılaşacaktır. Bunu düzeltmek için ağzınızda aparey varken konuşma egzersizi yapmalısınız. Örneğin evde sesli şekilde gazete ya da kitap okuyabilirsiniz, böylece birkaç gün içerisinde kelimelerin eskisi kadar netleştiğini göreceksiniz. Sakın pes etmeyiniz! Aynı zamanda, ilk günlerde yutkunurken tükürüğünüzü kontrol etmekte zorlanabilirsiniz ve yutkunma sayısı artabilir. Bu çok normaldir. Kısa sürede alışacaksınız.
- Tedavim ne kadar sürecek?
Hareketli aparey tedavisi genellikle 6-24 ay kadar sürer, tedavinin şiddetine göre süresi uzayabilir. İptal edilen veya gidemediğiniz randevuları, apareyde tekrarlayan kırılmalar süreyi uzatacaktır.
- Her zamanki gibi yemek yiyebilir miyim?
Ortodontistin aksini söylemediği sürece apareyiniz ağzınızdayken yemek yememelisiniz. Apareyinizi ağzınızdan çıkardığınızda temizlemeli, güvenli şekilde korumak için plastik sert kutu içinde saklamalısınız. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamalı ve apareylerinizi temiz dişlerinize takmalısınız.
- Diş hekimimi rutin olarak ziyaret etmem gerekli mi?
Evet. Dişlerinizde oluşabilecek çürük öncesi lezyonların erken dönemde fark edilmesi için düzenli olarak görüştüğünüz diş hekiminizle olan randevularınızı aksatmamalısınız. İhtiyaç dahilinde ortodontistiniz sizi dişhekimize yönlendirecektir.
- Kontrol randevularım ne sıklıkla olacak?
Apareyinin her kontrolde uyumlanması gerekebilir, bu nedenle ortodontistinizin verdiği randevuları aksatmamanız gerekmektedir.
- Apareyim kırılırsa ne yapmalıyım?
Mümkün olan en yakın zamana yeni bir randevu almalısınız. Sonraki randevu tarihinin gelmesini beklerseniz aradan zaman içerisinde tedaviniz ilerleyemez veya geriler.